Pyłek pszczeli
.Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu. Węglowodany – to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych. Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy. Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%. Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych..Własności biologiczne pyłku wynikają z jego składu chemicznego.
Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim, szczególnie z ostatnich lat potwierdzają korzystny wpływ pyłku na zdrowie człowieka.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
-
Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
-
wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
-
reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
-
wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
-
działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
-
-
Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
-
zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
-
wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
-
wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
-
zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,
-
-
Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
-
pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,
-
wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
-
wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
-
-
Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
-
wspomaga leczenie silnych zaparć.
-
przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
-
wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
-
-
Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
-
w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,
-
w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.
-
-
Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
-
Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
-
Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.
-
Profilaktycznie
, Dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.
Najlepiej rozmieszać w letniej wodzie z miodem ( 1 łyżeczka miodu ,1 łyżeczka pyłku ) wieczorem, pić rano na czczo . Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.
źródło:internet