Pyłek pszczeli

.Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu. Węglowodany – to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych. Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy. Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%. Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych..Własności biologiczne pyłku wynikają z jego składu chemicznego.
Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim, szczególnie z ostatnich lat potwierdzają korzystny wpływ pyłku na zdrowie człowieka.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:

  • Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.

    • wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,

    • reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,

    • wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,

    • działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.

  • Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.

    • zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,

    • wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,

    • wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,

    • zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,

  • Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.

    • pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,

    • wspomaga leczenie stanów pozawałowych,

    • wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.

  • Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.

    • wspomaga leczenie silnych zaparć.

    • przynosi poprawę w niektórych biegunkach,

    • wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.

  • Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.

    • w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,

    • w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.

  • Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

  • Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.

  • Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.

  • Stosowanie pyłku pszczelego

  • Profilaktycznie

, Dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.

Najlepiej rozmieszać w letniej wodzie z miodem ( 1 łyżeczka miodu ,1 łyżeczka pyłku ) wieczorem, pić rano na czczo . Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.

źródło:internet