Ziołomiody
Ziołomiód to naturalny produkt pszczeli. Człowiek przygotowuje pożywkę, syrop z ziołem lub sokiem z owoców , który pszczoły pobierając rozkładają na cukry proste, wzbogacają swoimi enzymami i zagęszczają do konsystencji miodu. Zapach jest ziołowy, w smaku delikatny. Kolor ciemnozielony-pokrzywowy lub ciemno czerwony np; aroniowy. Po skrystalizowaniu pokrzywowy, brązowo- zielony. (aroniowy u mnie po dwóch latach zgęstniał ale nie skrystalizował). Ziołomiody, ze względu na duże nasycenie substancjami aktywnymi i pierwiastkami wspomagają leczenie niektórych chorób.
Ziołomiód pokrzywowy
– zwiększa poziom hemoglobiny we krwi,
– działa moczopędnie,
– działa odtruwające,
– wspomaga pracę nerek,
– doskonale wspomaga leczenie anemii,
– regeneruje organizm,
– doskonały dodatek do ziołowych herbat oczyszczających oraz tych stosowanych w reumatyzmie.
-zawiera krzem
Ziołomiód aroniowy
Ziołomiód aroniowy stanowi doskonałe źródło witamin PP, C, E i z grupy B. Zalecany jest zwłaszcza w leczeniu schorzeń układu krążenia (nadciśnienie tętnicze i miażdżyca), chorób trzustki i wątroby czy oczu. Wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich i łagodzi skutki radioterapii. Ma działanie wzmacniające, odżywcze, przeciwzapalne, uspokajające i relaksujące.
źródło; Alchemia pszczół W.A. Isydorow, internet